Ongeveer 90% van alle huidbeschadigingen wordt veroorzaakt door de stralen van de zon. Denk aan hangende huid, rimpels, oneffenheden en algemene huidveroudering. Als je je huid echt helemaal wil afschermen van deze UVA en UVB stralen moet je, bij wijze van spreken, in een duikpak de deur uit. Maar dat willen we niemand aandoen. Gelukkig zijn er producten en ingrediënten die bewezen hebben dat ze de huid kunnen herstellen en beschermen. Vul je huidverzorgingsarsenaal daarom aan met deze krachtige en beschermende wapens, om zo de zomer door te komen met een gezonde huid!


sunscreen1. Dagelijkse Zonnebescherming

Als we allemaal zouden doen wat we moesten doen, dan vulden we onze belastingbrief een aantal weken voor de deadline in, verversten we de olie van onze auto op tijd en smeerden we ons elke dag in met zonnecrème. Maar helaas komen de meeste aangiftes binnen op de allerlaatste dag, vallen onze auto’s op de slechtste momenten stil en hebben wel alleen een fles zonnemelk bij als we naar het strand gaan. Neem dit van ons aan: de allereerste regel als het aankomt op een mooie, gezonde huid begint en eindigt met zonnecrème. De bewezen nr. 1 manier om je huid te beschermen is het dragen van UV bescherming op elke dag van het jaar, zon of regen, zomer of winter. Als jij iemand bent die het zo nauw niet neemt met deze regel (‘dat rood wordt nog wel bruin’), lees dat vooral onze blogpost over excuses om geen zonnecrème te smeren!

 


2. Salicylzuur

Je reiniger kan meer doen dan alleen reinigen. Wanneer je je gelaat wast met salicylzuur, een zachte exfolieerder, behandel je de huidproblemen uit je verleden, heden en toekomst! Salicylzuur maakt dode huidcellen los zodat ze vervangen kunnen worden door nieuwe. Deze huidvernieuwing helpt bij het verwijderen van schade. Plus, het verwijderen van dode huidcellen houdt je teint mooi en droogt het teveel aan talg uit zodat acne voorkomen wordt. Wel een waarschuwing: Salicylzuur kan er voor zorgen dat je huid gevoeliger wordt voor de zon, dus gebruik in de zomer enkel ’s avonds. Wie een vette huid heeft kan zijn of haar huid dagelijks schoonmaken met een reiniger met salicylzuur. Mensen met een droge of gevoelige huid houden het best bij 1 tot 2 maal per week om irritatie te voorkomen.

 

3. Dagelijks Serum

Serums zijn de quinoa van de huidverzorging: de minuscule druppeltjes zitten vol voedingsstoffen en zijn verbazend krachtig ondanks hun kleine gestalte. Serums zijn ontworpen om compact te zijn maar toch grote hoeveelheden van het actieve ingrediënt af te leveren op een erg doeltreffende manier. Je kan beste elke ochtend een serum aanbrengen, vlak voor je een ander product smeert. De antioxidanten in je serum absorberen vrije radicalen die schade aanrichten in je huid, en fungeren als een extra laag bescherming als je het aanbrengt onder zonnecrème. Kijk voor een serum dat een of meerdere ingrediënten bevat waarvan bewezen zijn dat ze de huid beschermen: vitamine E, vitamine C, groene of witte thee, of  ferulinezuur.

 

4. Moisturizermoisturizer

Het is vrij logisch om minder en minder dikke kledij te dragen als de dagen warmer worden, maar helemaal naakt gaan is geen goed idee. Dat geldt ook voor jouw huid. Zweet en vochtigheid zorgen er voor dat je huid vetter aanvoelt, maar je huid heeft extra vocht nodig om gezond te blijven. Het zout in je zweet kan, in combinatie met de hitte, dehydratie veroorzaken. Zonder toegevoegde hydratatie produceren je poriën meer talg om zo te compenseren dat ze uitdrogen, wat resulteert in een frustrerende cyclus van acne uitbraken en irritaties. In de zomer stap je best over naar lichtere producten zoals olie-vrije lotions en melk in plaats van crèmes en zalf. Je moisturizer zou binnen 30 minuten in de huid moeten trekken en je gelaat niet glanzend mogen achterlaten.

 

5. Vitamine A voor ’s Nachts

Probeer eens een nachtcrème met vitamine A (retinol), de grote speler als het gaat om het bestrijden van de gevolgen van blootstelling aan de zon. Er is al heel veel onderzoek gedaan naar hoe retinol UV schade kan behandelen, en het is ook bewezen dat het veroudering kan terugdraaien.  Afhankelijk van hoe gevoelig jouw huid is kun je elke avond een vitamine A crème smeren (niet zo gevoelige huid) of een paar avonden in de week (gevoelige huid) om zo de tolerantie van jouw huid op te bouwen. Waarom ’s nachts? Het biologische ritme van de huid is ’s nachts anders dan overdag. De huid kan dan ook ’s nachts sneller herstellen.

 

Facial Mask Beauté Pacifique

6. Wekelijks Kalmerend Masker