Feiten over rosacea en wat kan je er aan doen – HydraFacial | Nederland

Feiten over rosacea en wat kan je er aan doen

Huidbehandelingen uitgelicht: van microdermabrasie tot een facelift
27 april 2015
het realiseren van een gezonde huid met hydrafacial
Het realiseren van een gezonde huid met HydraFacial™
19 oktober 2015
Toon alles

Feiten over rosacea en wat kan je er aan doen

feiten over rosacea hydrafacial

Feiten over rosacea en wat kan je er aan doen.

De rode ‘huiduitslag’ komt voornamelijk voor in het gelaat, op de schedel en bij sommigen (tot wel 50% van de patiënten) in de ogen. Vooral mensen tussen 30 en 60 jaar en met een lichte huidskleur hebben hier het meeste last van. Ook mensen die sneller blozen vallen soms makkelijk ten prooi van rosacea. We zien de bloedvaatjes duidelijk opzwellen, in sommige gevallen zelfs vergezeld met puistjes, en de huid wordt rood. Er zijn milde, middelmatige en ernstige vormen van rosacea.


Wat zijn de symptomen?

Cameron Diaz feiten over rosacea HydraFacial Rosacea behandeling
Cameron Diaz feiten over rosacea HydraFacial Rosacea behandeling

 


Mensen met rosacea hebben last van aanhoudende roodheid op bepaalde plaatsen in het gelaat zoals: wangen, neus, voorhoofd en kin. Rosacea is een chronische huidaandoening waarvan de oorzaak nog steeds niet achterhaald kan worden. Door vaatverwijding ontstaat er roodheid op de vernoemde plaatsen in het gelaat. Ook droogheid of schilfers, gepaard met deze roodheid, kunnen optreden bij rosacea.Er zijn drie zichtbare kenmerken voor rosacea:
– verwijde bloedvaatjes (teleangiëctasie),
– papels (huidknobbeltjes),
– en puistjes.Bij een extreme gevoeligheid als gevolg van het gebruik van bepaalde verzorgingsproducten, of bij de neiging snel te blozen waarbij de roodheid lang aanhoudt, is er kans dat rosacea zich ontwikkelt. De dermatoloog zal steeds een huidstaal nemen en hier uitgevoerd op testen, om iedere andere huidconditie uit te sluiten.

Feiten over rosacea
Feiten over rosacea

Kort samengevat is rosacea vaak te herkennen door rode vlekken in het gelaat, soms vergezeld met puistjes en in ernstige gevallen zelfs vochtophopingen (oedeem). Maar ook de ogen kunnen aangetast worden in de vorm van droogheid, brandend gevoel en zelfs tijdelijk onduidelijk zicht ondervinden.

Oorzaken van rosacea

Rosacea treedt op doordat er bij extreme gevoelstemperaturen geen mogelijkheid meer is voor de bloedvaatjes om te herstellen na openen en sluiten als reactie op deze temperaturen. Hoe meer de bloedvaatjes geopend blijven, des te meer er roodheid zal optreden met vaak zichtbaar verwijde bloedvaten als gevolg. Ook het gelaat of de hoofdhuid wassen met heet water zorgen voor extra reactie bij rosacea.


 

Wie krijgt het?

Vooral vrouwen zijn vatbaar voor deze huidaandoening, en dat begint bij hen meestal rond de menopauze, maar het kan al best vanaf het dertigste levensjaar aanvangen. De oorzaak is meestal genetisch maar het kan dus ook een gevolg zijn van de menopauze. Bij mannen komt het ook voor, en dan is de toestand van de rosacea meestal ernstiger.Het is niet altijd gemakkelijk om rosacea vast te stellen. Vaak stelt men dat het gaat over langdurig blozen of men verwart het op eerste zicht met volwassen acné omdat er ook puistjes te zien zijn in sommige gevallen.Mensen die regelmatig alcohol nuttigen hebben meer kans dat de rosacea zich ontwikkelt omdat alcohol de bloedvaten extra stimuleert om uit te zetten (couperose).


 

Triggers voor rosacea

Zoals gezegd is alcohol een belangrijke trigger bij rosacea. Ook pittig eten, en blootstelling aan zonlicht doen geen goed aan dit huidprobleem. Zo kunnen ook bepaalde activiteiten die in hoge temperatuuromstandigheden plaatsvinden nadelig zijn voor rosacea, zoals een saunabezoek of een heet bad.En geloof het of niet, een lachuitbarsting kan tevens een trigger zijn. Stress en paniekaanvallen gelden hier ook als boosdoeners. En zelfs bepaalde medicatie doet rosacea soms verergeren.Belangrijk om te onthouden is dat, als de rosacea onbehandeld blijft, het er niet beter op zal worden maar stilaan zal verergeren.

Feiten over rosacea
Feiten over rosacea

 

Nadelen

Naast, soms wel extreme, roodheid op vooral wangen en neus, is er sprake van een overgevoeligheid van de huid als gevolg van ontstekingen door gebruik van bepaalde verzorgingsproducten. Net zoals elke huidaandoening die duidelijk zichtbaar is kan rosacea leiden tot een ongelukkig gevoel, onzekerheid en problemen in sociale omgang.Omdat er nog geen permanente oplossing is gevonden rosacea volledig tegen te gaan, kan dit soms leiden tot hulpeloosheid en depressie.Er zijn gelukkig wel een aantal methoden om rosacea onder controle te houden.

Behandelingsmogelijkheden

Raadpleeg een arts die gespecialiseerd is in de behandeling met HydraFacial om te zien wat er kan gedaan worden aan jouw rosacea probleem. (Bekijk hier de behandelingscentra).


Bruikbare links (ENG):
http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/features/rosacea-skin-care-tips

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/18-common-rosacea-triggers

copyright Senitas bvba 2015

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Een account aanmaken?